İBN TEYMİYYE - TAKVA YOLU

Teymiyye bu eserinde takva kavramı ve buna bağlı olarak rıza, sabır, Allah sevgisi gibi konuları ele almış.


Kitap hacmine göre uzunca bir giriş kısmıyla başlıyor. Bu kısımda evliya, avam, havas gibi kavramların tanımları yapılıyor.


Rıza, Sabır ve Tevekkül başlıklı bölümde ilk olarak 'üzüntü' konusu ele alınıyor. Üzüntünün sınırları çiziliyor ve aşırıya kaçılmaması konusunda uyarılar yapılıyor.

Zühd kavramı altında Allah'ın helal kıldığı şeyleri kendilerine haram kılanlar eleştiriliyor.

Günümüzde de tartışılmakta olan kader konusu ele alınıp Allah'ın işleri kulların fiilerine bağlı kıldığı açıklanıyor.


Allah sevgisi konusunun işlendiği ikinci bölümde kulun Allah'a karşı sevgiyle beraber saygı ve korku beslemesi gerektiği söyleniyor.

Allah'ın bazı şahıslarda ve eşyada zuhur ettiğini iddia eden hulûlcülere sert eleştiriler yöneltiliyor.


Sonraki bölümde Allah sevgisi konusunda bazı grupların düşüncelerine yer veriliyor.

Sûfilerin sema ile yapılan zikir gibi bazı ayinlerinin dinde kabul göremeyeceği belirtiliyor. Bu gibi tapınıların dini delilleri olmadığı ayrı İslamiyet'in ilk yüzyıllarında bunlara rastlanmadığı söylenip bid'at olduğu dile getiriliyor. Mezhep imamlarının da bu tür hurafelere muhalif olduğu belirtiliyor.

Sûfi topluluğunun ilahi korku olmadan ilahi sevgi iddialarıyla fesada düştüklerinde  bahsediliyor. Allah'a sevgi iddia eden bu grupların sünnet'e tabi olmadığı ve Allah'ın emirlerini yerine getirmekten uzak olduğu söyleniyor.


İlahi Aşk başlıklı bölümde farklı fırkaların bu konudaki görüşleri okuyucuya aktarılıyor. Aşk kelimesinin Allah için kullanılamayacağı beşeri bir kavram olduğu görüşü dile getiriliyor.


Kalp hastalıkları başlıklı bölümde hased, gıpta, şüphe gibi konular işleniyor. Hased ile gıpta arasındaki fark açıklanıp hangi durumlarda hasedim gıptaya dönüştüğü belirtiliyor. Allah yolunda mal harcama ve ilim konularında kıskanmanın ve aynı özelliklerin kendinde de olmasını istemenin mübah olduğu söyleniyor. Hasedin fıtrat gereği olduğu gün yüzüne çıkarılmadığında zarar verici olmadıği belirtiliyor.

Hased, kin gibi duyguların kalpteki hastalıklar olduğu bunların şifasının da adaletle bulunabileceği dile getiriliyor. Allah'ın Kitabı'nın bu hastalıklara çare olarak indirildiği anlatılıyor.


Yazar kitabın tamamında görüşlerini kuvvetlendirmek için sık sık ayet ve hadislere başvurmuş.


Kitabın dili genel olarak anlaşılır.   Dipnot kısmı her bölümün sonuna yerleştirilmiş.

Kitap Pınar yayınları tarafından basılmış.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

Roger Garaudy - Geleceğimizde İslam Var

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis