Said Halim Paşa - Buhranlarımız

Eser yazarın sekiz küçük çalışmasından oluşuyor. Kitabın son kısmında Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı'na katılmasının sebeplerinden bahsetmiş ve paşanın Dîvân-ı Âlî'ye verdiği cevaplar yer almış.

Said Halim Paşa kitapta batılılaşmayı ve bunu savunan aydınları dayanakları sağlam bir şekilde sertçe eleştirmiş. Batılılaşmanın Türkiye'de ve İslam aleminde uygulanamaz olduğunu ve ters etki oluşturacağını ifade etmiş. Batıdan alınan kanunların Türkiye'de felaketlere yol açacağını belirtmiş. Aydınımızın karamsarlığını ve milletten kopuşunu eleştirmiş. İslami siyasi düzenin insan fıtratına en uygun yönetim biçimi olduğunu örneklerle açıklamış.

Said Halim Paşa bu eseri cumhuriyetin ilanından önce tamamlamış ve bazı tehlikelere işaret etmiş. Buna rağmen yeni kurulan devletin batılılaşma ve yurtdışından kanun transfer etmesi ve bunların sonucu olarak yüz yıl sonunda geldiğimiz nokta acı verici bir tablo oluşturuyor.

Eserin dili sadeleştirilmiş ve buna rağmen çok akıcı ve orijinalliğinden bir şey kaybetmemiş.

Mütareke dönemi sadrazamı Said Halim Paşa'nın bu eseri; Osmanlı'nın yıkılış dönemi, Türkiye'de yanlış batılılaşma ve Türkiye'de İslami hareket konularında az ve öz bilgi edinebileceğimiz temel bir eser. Allah şehid Said Halim Paşa'ya rahmet etsin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

İLBER ORTAYLI - MUSTAFA KEMAL ATATÜRK