Selman Kayabaşı - Kor Kurt

Birçok tarihi romanda olduğu gibi bu eserde de birbirinden bağımsız iki olay anlatılmış. Bir tarafta Ahilerle Mevlana ve çevresi arasındaki mücadele etrafında Selçuklu'nun çöküş süreci; diğer yandan Horasan'dan çıkıp Anadolu'da yurt arayan Kayı Obası ve kurduğu Osmanlı...

Eserde Mevlana'nın Moğollarla iyi ilişkilerine, bu duruma Ahilerin tepkilerine yer verilmiş. Gaziyan ve bacıyan teşkilatlarının Anadolu'da Müslüman kimliğin korunmasına katkıları Ahi Evren ve Fatma Bacı üzerinden anlatılmış.
Moğollar tarafından kurulan İlhanlı Devleti'nin Müslüman olmasında Mevlana'nın rolüne yer verilmiş.
Şems'in Mevlana'nın aile ilişkilerine nasıl etki ettiği çarpıcı bir şekilde okuyucuya aktarılmış.
Romanın bu bölümünde Mevlana'dan Şems'e, Baycu Noyan'dan Ahi Evren'e, Ede Bali'den Çandarlı Ali'ye birçok tarihi şahıs hakkında fikir sahibi oluyoruz. Bazı şahıslar hakkında ise ezberlerimiz bozulabiliyor.

Eserin diğer bölümünde Şeyh Süleyman Gündüz Alp liderliğinde Horasan'dan Anadolu'ya yurt bulmak için çıkan Kayı Obası'nın hikayesi konu edilmiş. Erzincan'dan Ahlat'a, Halep'ten Söğüt'e uzanan göç yolunda Şeyh Süleyman'ın Haşhaşiler tarafından şehit edilmesi, Ertuğrul'un obada lider haline gelmesi, ağabeyi Gündoğdu ile yaşadığı anlaşmazlıklar sonucu obanın bölünmesi anlatılmış.
Eyyubi, Harzemşahlar ve Selçuklu arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilere Kayı Obasının sayısal mevcudiyetine nazaran büyük etkilerine yer verilmiş. Tapınakçılarla Haşhaşiler arasındaki işbirliği anlatılmış.
Ertuğrul Gazi'nin Anadolu'da yurt ararken yaşadığı zorluklar ve bu zorlukları obasının onurunu da koruyarak nasıl savdığı hikaye edilmiş. Ertuğrul Gazi'nin Kızılelma ülküsüne doğru yol alırken çevresindekileri ikna etmesinin en az düşmanla cenk etmek kadar zor olduğu anlatılmış.

Eserde Selçuklu'nun yıkılıp Osmanlı'nın kuruluşu dönemindeki Anadolu'daki önemli gruplar ve kişiler hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Bunlardan önemlisi ise bir tarihi romandan almamız gerekeni fazlasıyla elde ediyoruz.

Haliyle eserde birçok kurguya yer verilmiş (Ertuğrul Gazi'nin Alamut macerası, evliliği vs.).

Özellikle belirtmem gereken kısım bu eseri okuyup başkaca bir bilgiye sahip olmadan Mevlana hakkında kesin hüküm verilmemesi gerektiğidir. Benim Mevlana hakkında bildiklerim yüzeysel şeylerden ibaret. Bu eser bende Mevlana'yı tanımam gerektiği düşüncesini tetikledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

İLBER ORTAYLI - MUSTAFA KEMAL ATATÜRK