Babalar ve Oğullar - İvan Turgenyev

Roman 1860'ların Rusya'sındaki kuşak çatışmasını yansıtıyor. 
Bazarov, arkadaşı ve aynı zamanda öğrencisi olan Arkadiy'in babasının çiftliğine ziyarete gider. Uzun bir aradan sonra köyüne gelen Arkadiy ve arkadaşı çok iyi karşılanır.
Bazarov ise günlerini bitki ve hayvanlar üzerinde inceleme yapmakla geçirir. Bu arada Bazarov, Arkadiy'in amcası Pavel Petroviç'le sert tartışmalar yaşar. Emekli bir asker olan Pavel gelenekçidir Bazarov ise her kural ve otoriteyi yok sayan, kadınlara karşı olan bir yapıya sahiptir. Arkadiy'in babası Nikolay Petroviç ise bu tartışmalarda orta yolu bulma çabasındadır.
Bir süre sonra bir davet üzerine iki arkadaş kente gelir. Kentte Odintsova isimli dul bir çiftlik sahibiyle tanışırlar. Arkadiy kadından etkilenmiştir. Kadının ilgisi ise Bazarov üzerindedir.
Kadının çiftliğinde bir süre kalırlar ve bu süreçte Arkadiy'de Bazarov'a karşı bir kıskançlık hissi oluşur. Arkadiy günlerini Odintsova'nın kardeşi Katya ile geçirmektedir. Farkında olmadan ona karşı bir şeyler hissetmeye başlamıştır.
Odintsova'nın ise Bazarov'a olan tutkusu zirve halindeyken Bazarov ona aşık olduğunu söylemiştir. Bu itiraf Odintsova'nın Bazarov'a olan ilgisini köreltmiştir.
Odintsova'dan olumsuz bir tepki alan Bazarov kendi ailesinin yanına yola çıkmıştır. Arkadiy de yanındadır. Ailesi uzun yıllar görmediği oğullarına kavuşmanın sevincini yaşayamadan Bazarov yine onlardan ayrılır ve Arkadiy'in köyüne giderler.
Burda Pavel Petroviç onu düelloya davet eder ve yaralanır.  Hayatını kurtaran ise yine bir doktor olan Bazarov'dur.
Bu sırada Arkadiy ise Odintsova'nın kardeşi Katya'ya evlenme teklif etmiştir. Bazarov'a olan ilgisi kaybolup Arkadiy'e hisler besleyen Odintsova bu duruma şaşırır ama boyun eğmek zorunda kalır.
Arkadiy'le yolları ayrılan Bazarov ailesinin yanına döner. Günleri rutin geçmektedir ve ruhsal olarak problemler yaşamaktadır.
Bir deney sırasında mikrop kapar ve ölümcül hastalığa yakalanır. Son nefesinde Odintsova da yanındadır.
Arkadiy Katya ile evlenmiştir. Babası ise küçük oğlu Mitya'nın annesi Feniçka ile evlenmiştir.
Pavel Petkoviç çiftlikten ayrılmıştır.
Odintsova mantık evliliği yapmıştır.

Kitapta 19. yüzyıl Rusya'sının köylü, toprak sahibi, aristokrat gibi insan tipleri hakkında izlenim ediniyoruz.
Kuşak çatışmasının, anne-babalarla çocukları arasında problemlere sebep olduğunu görüyoruz.

Kitap tanrısal bakış açısıyla kaleme alınmış.
Kahramanlar sık sık Latince, Almanca gibi farklı dillere ait kalıplar kullanıyorlar.
Bölüm başlarında uzun betimlemeler yapılıyor.

Analizi bir nihilist olan Bazarov'un ölümle imtihani sırasında sarf ettiği bir cümleyle tamamlıyorum: "Hadi gel de ölümü yadsı şimdi! O seni yadsıyor ve işin bitiyor!"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

Roger Garaudy - Geleceğimizde İslam Var