İlber Ortaylı Seyahatnamesi - İlber Ortaylı

İlber Ortaylı bu eserinde ziyaret ettiği yerlerdeki gözlemleri okuyucuyla paylaşıyor.
Suriye, Ürdün, İsrail, İran, Rusya ve Türk cumhuriyetleriyle başlayan kitaba Balkan coğrafyasıyla devam ediyor. Akdeniz medeniyetleri İtalya, İspanya ve Portekiz'i ele alan yazar daha sonra Baltık ülkelerine dair gözlemlerini paylaşıp Hindistan, Japonya ve Singapur'la doğudan başlamış olduğu eserini doğuyla sona erdiriyor.
Bölgelerin anlatımında şu yolu izliyor:
Ülkenin tarihiyle ilgili bilgiler verip ülke tarihine damga vuran hanedanlardan bahsediyor. Coğrafyayı etkileyen savaşlar ve tarihi olayları okuyucuya aktarıyor.
Ülke daha önce Osmanlı egemenliği altındaki bir bölge ise buradaki eserlerimiz ve buraları idare ediş şeklimiz hakkında açıklamalar yapıyor. Türkiye'nin ülkeyle olan ilişkilerinden bahsedip nasıl geliştirilebileceği konusunda yol gösteriyor.
Ülke halkının kullandığı dil, tarihe ve sanata bakışı gibi konularda bilgi veriyor. Ülke idaresinin tarihe ve tarihi eserlere yaklaşım tarzını değerlendiriyor.
Sık sık ziyaret ettiği ülkeyle Türkiye'yi mukayese ediyor.
Ülkenin ekonomik ve toplumsal durumu hakkında değerlendirmelerde bulunuyor.
Ülkeye turist olarak gitmek isteyen vatandaşlarımız için ziyaret etmeleri gereken yerler ve konaklama konusunda bilgiler veriyor.

Kitabın sonunda Avrupa'nın önemli müzelerine yaptığı ziyaretlerden bahsediyor. Kitabın ortasında 32 sayfalık bir fotoğraf galerisi yer alıyor.

Eseri okuduğumuzda dünyanın birçok yerinde ecdadımızin eserlerini görüyoruz. Osmanlı'nın asıl mirasının Balkanlar'da saklı olduğuna şahit oluyoruz. Komşu olduğumuz fakat az bilgiye sahip olduğumuz İran'ın nasıl büyük bir medeniyetin beşiği olduğuna ve İran halkının bu medeniyete sahip çıkmaktaki titizliğine hayran kalıyoruz.
İspanya'nın Endülüs etkisiyle birlikte doğu-batı sentezinin muhteşem bir örnekliğini sergilediğini öğreniyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

Roger Garaudy - Geleceğimizde İslam Var