Korku - Stefan Zweig

Avukat kocasından iki çocuğu olan İrene maddi refahın da verdiği rahatlıkla ailesine manevi bakımdan uzak kalmıştır. Kocasını yoksul bir piyanistle aldatan İrene aşığının evinden çıktığı bir gün adamın eski sevgilisi olduğunu iddia eden bir kadına yakalanır. Kadın şantajla İrene'den para koparmaya başlar. İrene sahip olduğu şeylerin kıymetini anlar ve bunları kaybetme korkusuyla yüzleşir. Evden çıkamaz olup aşığını bile unutmuştur fakat şantaj mektuplarla devam eder. Şantajcı kadın İrene'nin evine kadar gelip yüzüğünü alacak kadar cüretkârlaşır.
Kocası ise bu süreçte  yaşananlardan haberi varmışcasına yakın davranıp karısını itirafa yönlendirmektedir. İrene ise bunu kocasının mesleğiyle de ilişkilendirip bir tuzak olabileceğini düşünür.
Şantajın ardı arkasının kesilmeyeceğini düşünen İrene intihara meyleder. İntihar kararı aldıktan sonra ise yaşamak istediğini anlayıp ümitsizce çabalamaya devam eder. Sonuç alamayacağını anlayınca intihar için harekete geçer fakat kocası olayı kontrolü altına alıp buna engel olur. Şantajcı kadının arkasından ise bambaşka bir hikaye çıkacaktır.

Hikayenin kahramanı Stefan Zweig'in diğer eserlerindeki kahramanları hatırlatıyor. Yazar bu eserinde de bol bol psikolojik çözümlemeler yapıyor.
Hikaye tanrısal bakış açısıyla kaleme alınmış. Dili sade ve akıcı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

Roger Garaudy - Geleceğimizde İslam Var