Luc Ferry - Gençler İçin Batı Felsefesi

Kitap Batı'lı filozofları okumak isteyenler için bir ön hazırlık niteliğinde hazırlanmış.

Önsözün ardından felsefenin ne olduğuna ilişkin bir açıklama yapılmış. Ardından ise Antik Yunan, Hıristiyan felsefesi, modern felsefe ve postmodern dönem başlıklarıyla devam ediliyor. Son bölümde ise günümüz felsefesi ele alınıyor.
Yazar her bölümü teori, ahlak ve kurtuluş olmak üzere üçer başlık altında işliyor.

Antik felsefeyi Stoacılar üzerinden anlatıyor. Antik Yunan filozoflarının doğaya kutsiyet atfettikleri söylüyor ve kozmos kavramından bahsediyor. Kozmos'un doğanın düzenine dayandığını düşündüklerini belirtiyor. Buda felsefesinin de bu düşünce yapısıyla uyuştuğunu dile getiriyor. Bu filozofların kurtuluş olarak 'geçmişi ve geleceği bir tarafa bırakıp yaşanılan zamana odaklanmayı' işaret ettiğini ifade ediyor.

Hıristiyanlığın Yunan felsefesi karşısında zafere ulaştığını söylüyor. Bunu da İsa'nın yeniden dirilişi vaadetmesine bağlıyor. Hıristiyanlık felsefesi 'Tanrı' merkezli oluşuyor. Kurtuluş olarak da sevgiye yönlendiriyor.

Modern felsefesi açıklarken Descartes, Rousseau ve Kant'ın görüşlerini paylaşıyor. Modern felsefe merkezine 'insan'ı alıyor.
Descartes'in şüphecilikle ulaştığı sonucu ve Kant ile Rousseau'nun insanla ilgili açıklamalarına yer veriyor.

Nietzche ile portmodern dönemi anlatıyor. Bu dönemde bütün kutsallar yok sayılıyor. Ve kurtuluş olarak 'umut etmeme' ve 'mevcudu sevme' öneriliyor. Bu dönem yapısöküm dönemi diye adlandırılıyor.

Günümüz felsefesi açıklanırken Heidegger'in düşüncelerine vurgu yapılıyor. Teknik yarışın dünyayı bir bilinmezliğe götürdüğü ifade ediliyor. Materyalizmin çelişkilerinden bahsediliyor. Bu felsefi akım modern döneme atıfla insanın yüceltilmesine dayanıyor.

Yazar sık sık filozoflardan alıntı yapıyor ve daha sonra bu alıntılara açıklama getiriyor.
Kitabın sonunda okuyucu için küçük bir okuma listesi veriyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

Roger Garaudy - Geleceğimizde İslam Var