İSLÂM DÜNYASINDA FİKİR VE PUT - MALİK BİN NEBİ

Yazar bu eserinde fikir konusundaki düşüncelerini açıklamış.


Kitaba Batı medeniyetinin Robinson Crouse'u ve Doğu medeniyetinin Hay bin Yakzan hikayelerinden örneklerle başlamış. Robinson'un yalnızlıkla çalışarak; Hay'ın ise fikirler oluşturarak mücadele ettiği vurgulanmış.


Çocukluktan başlanarak insanda, toplumda, medeniyette fikrin gelişim süreci anlatılmış.

Şey (eşya), kişi ve fikir konusundaki düşüncelerinne yer vermiş.


Yazar fikirlerin gerçekliği kadar etkililiğinin de önemli olduğunu belirterek Müslümanların gerçeklikten ziyade etkililik için mücadele vermesi gerektiği belirtmiş.


Gerçekliği olmadığı halde pratikte işe yarayan ve sağlam olduğu pratik yönü olmayan fikirlerden bahsetmiş.


Fikirlerin kişiler üzerinde vücut bulmasının ne gibi sorunlara yol açtığını açıklamış.


Devrimci sürecin bir fikir üzerinde odaklaşmayıp; kişiler üzerinden yürütüldüğünde putlaştırmanın ortaya çıktığını belirtmiş. Bu putların fikirlere ihanet ettiğini ihanet edilen fikirlerin ise bir gün mutlaka intikam alacağını söylemiş.


Japonya'nın ve İslam aleminin Batî medeniyetiyle ilişkisini inceleyen yazar Japonların geldiği noktayı ve İslam aleminin savruluşunu anlatmış.


İslam aleminin Batı'nın kullanıp eskittiği fikirlere bu fikirler kullanılmaz hale geldikten sonra yöneldiğini ve bunun sürekli geride kalmamıza sebep olduğuna dikkat çekmiş.


Yazar kitapta yer yer tarihi olaylara atıf yapmış. Birçok yerde de ülkesi Cezayir'den bahsetmiş. Bu kısımlarda bazen kopukluk oluşsa da yazar eserinde okuyucuya vermek istediğini aktarabilmiş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

Roger Garaudy - Geleceğimizde İslam Var