Muhammed İkbal - İslam'da Dini Düşüncenin Yeniden Yapılandırılması

Kitap yazarın konferanlarındaki söylevlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Kitabın ilk yarısının anlaşılması için antik yunan felsefesi ve modern felsefe hakkında en azından yüzeysel bir bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu bölümde benlik ve dini deneyimi ele alıyor.
İkinci yarısında ise daha anlaşılır bir içerik ortaya çıkıyor. Yazar evrim konusuna Müslüman bilginlerin yaklaşımlarını açıklamış. Özellikle Mevlana'nın evrim hakkında olduğunu düşündüğü beyitleri ilgi çekici. İslamiyet ve diğer kitabi dinlerdeki mehdilik inancını ele almış ve bunu mecuslikteki beklenen adam inancıyla bağdaştırmış.
Yazar Ziya Gökalp'ten şiirlere yer vererek Türkiye'deki milliyetçilik-reformistlik konusundan bahsetmiş. Ayrıca yazarın Tbmm'nin hilafet düzenlemesine bakışı da bir hayli ilgi çekici. Yazar kitabın son bölümünde fıkıh kaynaklarını değerlendirerek kendi bakış açısını yansıtmış. İçtihad kapısının kapandığı iddiasını eleştirmiş.
Kitabın ilk bölümü yorucu olsa da ikinci bölümünden itibaren yer alan değerlendirmeler ve özellikle Türkiye konusundaki yorumlar dikkate alınacak olursa okunması gereken bir kitap olduğu kanısındayım. Son olarak belirtmek gerekirse yazar Avrupa'dan ciddi şekilde etkilenmiş ve gereksiz bir şekilde İslamiyet'i Batı'nın karşısında mantıki temellere oturtmaya çalışmış.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

Roger Garaudy - Geleceğimizde İslam Var