Bekir Topaloğlu, Şevki Yavuz, İlyas Çelebi - İslâm'da İnanç Esasları

Üç akademisyenin kaleme aldığı
bu eserde İslam inanç esasları genel olarak derine inilmeden inceleniyor.

Prof. Dr. Bekir Topaloğlu'nun yazdığı giriş bölümünde dinin tanımı yapılmış, insan fıtratının inanmaya ihtiyacı olduğu söylenmiş ve hak dinin İslam olduğu dile getirilmiş. Daha sonra Hıristiyanlık ve Yahudik'in nasıl tahrif edildiği açıklanmış.

Sonraki bölümde Allah'ın varlığı konusu işleniyor. Pozitivizm, Materyalizm, Darvinizm gibi inkarcı akımlar hakkında değerlendirmeler yapılıyor. Allah'ın varlığını ispat eden delillere yer veriliyor.

Sonrasında tevhid konusuna geçiliyor. Tevhid inancının insanın özgürlüğünün teminatı olduğu dile getiriliyor. Şirk kavramı ve çeşitleri anlatılıyor.
Bu bölümün sonunda Allah'ın sıfatlarının açıklamaları okuyucuya aktarılıyor.

Kader başlıklı ikinci bölümü de Bekir Topaloğlu kaleme almış.  Kader ve kaza kavramları açıklanıp, Kaderiyye, Cebriyye, Mutezile, Maturudiyye gibi akımların konuya bakış açıları okuyucuya aktarılmış.

Üçüncü bölümü Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez yazmış. Bu bölümde peygamberlik müessesi açıklanıyor. Nübüvvet, vahiy, nebi, resul gibi kavramların tanımları yapılıyor. Paygamberlerin sayısı, özellikleri gibi konularda bilgi veriliyor. Son olarak son peygamber Hazreti Muhammed'den bahsediliyor.

Aynı yazar sonraki bölümde ilahi kitaplar konusunu anlatıyor.
Dört ilahi kitap hakkında kısaca açıklamalar yapılıyor.

Melekler başlıklı beşinci bölümü Prof. Dr. İlyas Çelebi kaleme almış. Meleklerin görevleri, özellikleri, sayı ve çeşitleri gibi konularda açıklamalar yapılıyor.

Aynı yazarın yazdığı son bölümde ahiret konusu işleniyor. Kabir hayatı, sırat ve kıyametin kopması gibi konularda bilgiler veriliyor.
Cennet, cehennem ve araf kavramları açıklanıyor.

Kitapta konular üzerinde yüzeysel bir şekilde durulmuş.
Açıklamalar yapılırken sık sık ayetlere, nadir de olsa hadislere başvuruluyor. Her bölümün sonunda bibliyografya yer alıyor



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

Roger Garaudy - Geleceğimizde İslam Var