Gâzalî - Tevhid Akidesinin Esasları

Kitap Gazâlî'nin üç risalesinden ve Gazâlî'nin çağdaşı olan Ömer en-Nesefî'nin ehl-i sünnet akîdesini anlatan bir risalesinden oluşuyor.

Tevhid akîdesinin esasları başlığı altındaki ilk bölümde Allah'ın sıfatları açıklanıyor.  Allah Resulu'nun ahiretle ilgili verdiği haberler başlığı altında günümüzde de tartışma konusu olan kabir azabı, şefaat, ashâbın üstünlüğü gibi konularda klasik ehl-i sünnet görüşleri belirtiliyor.

Ömer en-Nesefî'ye ait risalenin yer aldığı ikinci bölümde ilim edinmenin yolları anlatılıyor. Allah'ın sıfatları ve Allah'ı görmek, âhiret halleri gibi tartışmalı konular hakkındaki görüşler açıklanıyor. Hilâfet ve imâmet konusu hakkında bilgiler verilip bu makamın bir kişide olabileceği gibi bir heyet üzerinde de toplanabileceği belirtiliyor. Yine bu bölümde ictihâd kapısının açık olduğu söyleniyor.

Üçüncü bölüm nasihatlerin özeti başlığında toplanmış. Bu bölümde amelle desteklenmeyen ilmin sahibine fayda getirmeyeceği aksine onun hakkında aleyhine delil olacağı belirtiliyor. İlimsiz amelin ise boşuna yorulmaktan ibaret olduğuna dikkat çekiliyor.
Hâtim el-Esamm ile Şakîk el-Belhî hakkında bir kıssaya yer veriliyor.
Yazar, mürid-mürşid ilişkisi ve bu ilişkide mürşidin nasıl bir yol takip etmesi gerektiği konusunda kendi görüşlerini açıklıyor.
Tasavvuf, ihlâs, tevekkül gibi kavramlar hakkında bilgi veriliyor.
Hak ve gerçekleri kabul etmemenin sebepleri anlatılıyor.

Son bölümde ise altı kısım halinde zahire bakıp kazançlı olduğunu zanneden fakat esasında zarar içinde olan aldanan insan modelleri anlatılıyor.

Ehl-i sünnet ekolünün büyük alimlerinden Gazâli eserinde de bu ekolün klasik kalıplarına yer vermiş. Eserde alimlerden tasavvuf ehline birçok kesime bazı konularda eleştirilerde bulunmuş.

Eserin çevirisi son derece anlaşılır. Fakat mütercim yer yer kendi görüşlerini serpiştirerek bazı kısımlarda karışıklığa yol açıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bernard Lewis - Bir Ortadoğu Tarihçisinin Notları

İsmail Lütfi Çakan - Ana Hatlarıyla Hadis

İLBER ORTAYLI - MUSTAFA KEMAL ATATÜRK